Inge Visser
Schilderen als Picasso

Schilderen als Picasso

Wij wilden heel graag een leuke dag met onze vrienden organiseren. Een vriendin van ons geeft workshops en in overleg met haar hebben we “Schilderen als Picasso’ in het leven geroepen. Een hele leuke 2,5 uur durende workshop. Iedereen kreeg een rond houten bord waarop na wat uitleg van onze vriendin druk geschilderd werd. Leuk om te zien hoe iedereen een eigen interpretatie had van Picasso zijn schilderkunst. En natuurlijk was er een grote voorraad drankjes en hapjes mee gereisd naar de workshop locatie!

Na afloop zijn we met zijn allen naar ons huis gereden waar onze favoriete chef al druk bezig was met het voorbereiden van een 8 (!) gangen diner. Doen we normaal nooit hoor, maar deze dag wilden we heel speciaal maken. Dus een beetje over de top ingezet, mag best voor een keertje. Wat heb ik gedaan?

  • Om de eettafel extra leuk aan te kleden en bij de middag aan te laten sluiten heb ik menukaarten gemaakt op de afbeelding van Picasso, Grand nu dans un fauteuil rouge, 1929. De kaarten bestonden uit een A5 gekleurd, dik karton. Daarop heb ik een print gelijmd van het menu, iets kleiner dan het karton zodat er een mooi gekleurd randje zichtbaar bleef. De menukaarten heb ik op beschilderde onderborden gelegd zodat de sfeer van de workshop een beetje bleef hangen tijdens het diner.
  • Voor de tafelzetting heb ik kleine, houten schildersezels gekocht en daar kleine klapkaartjes voor gemaakt van hetzelfde gekleurd karton als de menukaarten. Op de voorkant van elk kaartje heb ik allemaal verschillende afbeeldingen van schilderijen van Picasso geplakt, zoveel mogelijk passend bij de persoon waar het kaartje voor was. Iedereen mocht kijken welk schilderij hij of zij het beste bij zichzelf vond passen, leuk was dat bijna iedereen degene uitkoos die ik voor hen had uitgekozen. Aan de binnenzijde de naam van het schilderij en de naam van de gast. Als extraatje had ik per schilderij wat geleerd over de afbeelding, zo kon ik er ook nog iets over vertellen.
  • De eettafel was met veel aandacht gedekt, mooie tafelkleden, gepoetst glaswerk en bestek en verse bloemetjes mochten natuurlijk niet ontbreken.
  • Voordat we aan konden schuiven nog even een drankje gedaan, terwijl onze dochter live muziek bracht. Daarna genoten van een heerlijk diner, aan huis gekookt door onze favoriete chef die ook nog iemand mee had genomen voor het uitserveren.

Kleine budgetten

Het klinkt allemaal erg luxe, dat was het eigenlijk ook. Dat kwam voornamelijk door het eten. Zo’n dag als deze kan ook voor een kleiner budget. Tips:

  • Bedenk zelf een workshop die je ook thuis kunt doen. Begin bij het bedenken van welk materiaal handig is om in jouw omgeving te gebruiken en verzin een leuk thema waarmee gewerkt kan worden. Stel een tijd vast waarin de workshop plaats vindt zodat iedereen tegelijk klaar is.
  • Dek de tafel extra mooi, liefst in thema van de workshop. Als er geen ruimte is om met een groep te zitten is een buffetvorm ook goed natuurlijk. Besteed aandacht aan de presentatie van het buffet. Gebruik verhoginkjes om het buffet wat meer diepte en een luxe uitstraling te geven. Voeg wat extra servies toe of bijvoorbeeld wijnflessen ter decoratie, bloemen, fruit, bedenk het maar!
  • Voor kleine budgetten kun je ’s avonds een diner/buffet doen op basis van het Amerikaanse concept. Spreek vooraf af wie wat mee neemt en verdeel het een beetje over voor-, hoofd- en nagerecht.
  • Niet iedereen heeft een muzikale dochter, in dat geval is het handig om vooraf een setlist te maken met passende muziek voor tijdens het eten. Maak hem lang genoeg, liefst een uurtje langer dan je denkt dat de avond gaat duren. Dit voorkomt zo’n moment waarop je denkt ‘Hé, hoe lang is de muziek al uit?’.
  • Wij hebben tussen de 4de en 5de gang in een avondwandeling met zijn allen gemaakt. Echt een aanrader wanneer het eten in overvloed aanwezig is. Ook voorkom je op deze manier dat rokers tijdens het eten met zijn allen buiten gaan staan, vooral bij buffetten erg verleidelijk voor de notoire nicotinezuigers. Maak er een gezamenlijke pauze van en geniet daarna weer van al het lekkers en vooral elkaar!
Terug naar overzicht